1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Актуальність гострих кишкових діарейних інфекцій.
     Проблема захворюваності гострими кишковими інфекціями (ГКІ) набуває у наші дні особливу актуальність. Здавалося б, що значить проблема захворюваності ГКІ у порівнянні з проблемою захворюваності СНІДом чи онкологією? Але збиток, що наносять сальмонельоз, ешерихіози, дизентерія, величезний і включає в себе медичні, соціальні та економічні наслідки! Щорічно тисячі людей не працюють, тривало лікуються, доглядають хворих дітей і родичів. При несвоєчасному лікуванні сальмонельоз та дизентерія можуть перейти у хронічну форму. Захворювання часто закінчуються серйозними ускладненнями при несвоєчасному зверненні до лікаря чи самолікуванні. У структурі інфекційної патології ГКІ займають одне з провідних місць. За даними експертів ВООЗ, щорічно у світі реєструється понад 1 млрд випадків діареї.
      Найбільшу актуальність проблема кишкових інфекцій набуває у теплу пору року, коли збільшується ризик розвитку захворювань, що пов'язані з вживанням їжі та напоїв, заражених різноманітними мікроорганізмами. Постійно зростає роль умовно-патогенної бактеріальної флори у виникненні ГКІ. В зв'язку з зростанням міграційних процесів у світі, розвитком туризму діарея, викликана E.coli, є частим симптомом у туристів, які відвідують екзотичні країни, тому вона також називається «діареєю мандрівників».
      До гострих кишкових інфекційних захворювань відноситься ряд захворювань, що мають спільний механізм зараження, спільну локалізацію збудника в організмі людини, подібні прояви хвороби. Це — сальмонельоз, ешерихіози, гастроентерит, харчові токсикоінфекції, ботулізм, дизентерія, ієрсиніоз, черевний тиф, паратифи А і Б, холера, вірусні діареї. Для всіх цих захворювань характерним є проникнення збудника через рот і розмноження їх у кишечнику людини, звідки вони з випорожненнями знову потрапляють до зовнішнього середовища: ґрунт, воду, на різні побутові предмети й продукти харчування. 
      Збудники гострих кишкових інфекцій мають високу стійкість у зовнішньому середовищі. У молоці й молочних продуктах збудники не тільки зберігаються, але й активно розмножуються, не міняючи при цьому зовнішнього вигляду і смакових якостей продукту. Під дією високої температури мікроби гинуть протягом кількох хвилин. 
      В організм людини збудники потрапляють через брудні руки, з забрудненою водою і харчовими п продуктами, немитими овочами, фруктами. При вживанні забруднених харчових продуктів, без теплової обробки (молока й молочних продуктів, рибних продуктів (суші, червона риба) салатів, паштетів, холодців і т.п.), можуть виникати групові спалахи ГКІ. Часто харчові продукти забруднюються ще на виробництві в зв'язку з порушенням технологічного процесу їх приготування чи під час пакування. Порушення технології приготування в'яленої риби — є основною причиною захворювання ботулізмом.
      Після проникнення до людського організму, збудники кишкових інфекцій починають активно розмножуватися, що призводить до порушень процесу харчування і до запалення слизової оболонки кишечнику. Типовим наслідком цих процесів є основний симптом кишкової інфекції — діарея. Слід пам'ятати, що небезпечним наслідком діареї є втрата організмом рідини і солей. Порушення водно-електролітного балансу особливо небезпечні для людей похилого віку, у яких мають місце супутні захворювання серцево-судинної і дихальної систем, що призводить до значного зниження компенсаторних можливостей організму Інші ознаки хвороби — нудота, блювота, біль у животі, підвищення температури тіла, відсутність апетиту, загальна слабкість — зустрічаються часто, але не є основними ознаками ГКІ. 
      За останні роки більшість гострих кишкових захворювань мають легкий перебіг, коли ознаки хвороби виражені не чітко. У зв'язку з цим не всі хворі вважають необхідним звертатися до лікаря. Вони лікуються самостійно, прислуховуються до порад знайомих чи використовуючи особистий “досвід”. Але самолікування є небезпечним! Після самостійного, без призначення лікаря, прийому ліків у хворого може настати видиме одужання — поліпшується самопочуття, проходить діарея і людина вважає себе здоровою. Але в організмі залишаються і продовжують розмножуватися мікроорганізми — збудники кишкової інфекції. Така людина стає джерелом інфекції для інших людей, особливо для членів своєї сім'ї. Особливо небезпечно, якщо такий хворий працює на підприємстві харчування, водопостачання, у дитячому дошкільному закладі. Він може стати джерелом захворювання цілого колективу.
      Найважливішим заходом є своєчасне виявлення і госпіталізація хворих і підозрілих на ці захворювання. Питання про госпіталізацію вирішує лікар. Тільки лікар може правильно поставити діагноз і не допустити несприятливих наслідків, тільки лікар може правильно скласти схему лікування. Це пов'язано з тим, що клінічна картина ГКІ майже завжди однотипна. Лише лікар-інфекціоніст може виявити особливості, що характерні тільки для певного збудника. Необхідно пам'ятати наскільки важливо уникати самолікування! Більшість видів мікробів кишкової групи набули стійкість до багатьох медикаментів. Такі препарати можуть сприяти поліпшенню стану хворого, але не ліквідують захворювання повністю. З іншого боку, слід відмітити, що високоефективні антибіотики широкого спектру дії мають побічні дії і можуть призводити до розвитку дисбактеріозу кишечника. В умовах госпіталю є можливість виділити мікроорганізм, що викликав захворювання і підібрати найефективнішу схему лікування. При госпіталізації хворого попереджається розсіювання збудників захворювання у зовнішньому середовищі і зараження інших людей. При своєчасній госпіталізації значно знижується ризик розвитку різних ускладнень (інфекційно-токсичний шок, гіповолемічний шок, ДВС-синдром, міокардит, міокардіопатія, дисбактеріоз кишечника). Саме порушення водно-сольового балансу може призводити до розвитку гіповолемічного шоку, міокардиту чи метаболічної міокардіопатії.

Сморгунова Вікторія Федорівна  Полковник медичної служби Сморгунова Вікторія Федорівна, начальник відділення кишкової інфекції. У 1993 році закінчила військово-медичний факультет (лікувальна справа) при Нижегородському медичному інституті. У 1997 році закінчила Українську військово-медичну академію. У 2007 році пройшла стажування при Інституті тропічної медицини Збройних сил республіки Франція з курсів «Тропічна медицина і охорона здоров’я», «Організація медичного забезпечення миротворчих операцій» м. Марсель. Учениця професорів Сорінсона Соломона Наумовича, Городецького Марка Михайловича. Стаж роботи інфекціоністом 18 років. Автор 18 друкованих робіт.
Вишнягов Анатолій Миколайович Полковник медичної служби Вишнягов Анатолій Миколайович – старший ординатор відділення кишкової інфекції.
Закінчив Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця у 1993 році. Закінчив інтернатуру при Українській військово-медичній академії у 1996 році, де вивчав інфекційні хвороби під керівництвом академіка АМН України, заслуженого лікаря України, доктора медичних наук, професора Возіанової Ж.І.
У ГВМКЦ “ГВКГ” з 1999 року.
У 2005 році пройшов тематичне удосконалення з питань епідеміології, клініки, діагностики, лікування та профілактики ВІЛ/СНІДу на базі військово-медичного клінічного центру ВМС США, м. Сан-Дієго, штат Каліфорнія, США. Має вищу кваліфікаційну категорію. Загальний стаж 19 років.
 

Старший лейтенант медичної служби Діжа Ірина Миколаївна, ординатор відділення кишкової інфекції клініки інфекційних захворювань. 
Закінчила Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця у 2010 році та Українську військово-медичну академію у 2012 році. Прослухала курс інфекційних хвороб на кафедрі проф. Возіанової Ж.І. та пройшла спеціалізацію за фахом «Інфекційні хвороби» при Українській військово-медичній академії.  Стаж роботи 3 роки. Автор 6 друкованих робіт.

 

Лікар Рихальська Катерина Сергіївна. Закінчила Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця у 2007 році. Пройшла спеціалізацію за фахом «Інфекційні хвороби» при Українській військово-медичній академії у 2014 році.  Стаж роботи 1 рік. Автор 4 друкованих робіт.

Начальник відділення – полковник Сморгунова Вікторія Федорівна, має вищу кваліфікаційну категорію, 11 друкованих наукових робіт.

Відділення кишкових інфекцій одне з найстаріших відділень нашого госпіталю, існує з початку його заснування.

У відділенні працюють високо підготовлені фахівці: Вишнягов А.М., Бабенко О.О., Сербенська О.В., Коркач А.І.. Персонал постійно працює над підвищенням свого професійного рівня. Ряд лікарів пройшли додаткову підготовку та стажування з спеціальності у США на курсі „ВІЛ-інфекція”, у Франції на курсі „Тропічні хвороби”.

 

У відділенні кишкової інфекції проводиться обстеження та лікування хворих з наступними захворюваннями:

  • діарейні інфекції (дизентерія, сальмонельози, недиференційовані ентероколіти)
  • черевний тиф та паратифи,
  • дисбактеріози,
  • загострення хронічних захворювань кишечнику, шлунку, жовчного міхура, підшлункової залози,
  • гельмінтози,
  • протозойні інфекції
  • вірусні гепатити (гострі та хронічні),
  • лептоспіроз,
  • псевдотуберкульоз та єрсиніоз,
  • ботулізм,
  • ВІЛ-інфекція (консультування та лікування). 

Розроблені та впроваджені в практику методики лікування малярії, лейшманіозу, філяріозу.
У діагностичному процесі застосовуються наступні методики:

  • загальноклінічні та біохімічні обстеження,
  • імунологічні та серологічні обстеження,
  • УЗД,
  • ЕКГ,
  • бактеріологічні посіви з визначенням чутливості до антибіотиків.

Щорічно лікувальну, консультативну та діагностичну допомогу отримують близько 1000 хворих.
Робота у відділенні здійснюється з дотриманням усіх норм протиепідемічного режиму. У відділенні можливе розміщення хворих у типових палатах, палатах покращеного комфорту та палатах-люкс. Умови розміщення хворих відповідають вимогам Міністерства Охорони здоров’я та Департаменту охорони здоров’я.

У відділенні працює кваліфікований, підготовлений, уважний, доброзичливий персонал.

Надаємо допомогу ЦИВІЛЬНИМ особам!!! 

 Телефон: 521-84-56 (начальник, ординаторська), 521-85-43 (ординаторська, кабінет довіри)

Дочірні категорії

Калькулятор расчета пеноблоков смотрите на этом ресурсе
Все о каркасном доме можно найти здесь http://stroidom-shop.ru
Что лучше инжектор или карбюратор? Подробнее на странице http://kamael.com.ua