1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Наша їжа повинна бути ліками, а наші ліки повинні бути харчовими речовинами.

(Гіппократ).

Кінець ХХ та початок ХХІ століття поставили перед медициною багато несподіваних проблем. Медицина зіткнулася з поширенням нових, досі неактуальних захворювань, профілактика і лікування яких ставлять у глухий кут лікарів усього світу. Однією з таких актуальних проблем стала харчова непереносимість. Харчування є основною біологічною потребою людини. Підраховано, що за 75 років життя в організм поступає близько 100 тон продуктів харчування. Розповсюдження харчових домішок, консервантів, збільшення вживання незвичних, екзотичних імпортованих харчових продуктів, застосування нових технологій в сільському господарстві та тваринництві із застосуванням гербіцидів, інсектицидів, мінеральних добрив, стимуляторів росту, антибіотиків, генетично модифікованих організмів, екологічні проблеми, неконтрольований прийом різних ліків призводять до сенсибілізації (підвищення чутливості) організму до певних компонентів їжі та виникнення харчової непереносимості. Деякі вчені рахують, що більше ніж половина випадків передчасної смерті (до 65 років) чоловіків і жінок в Україні зумовлена хворобами, у виникненні яких харчування відіграє важливу роль.

Що таке харчова непереносимість?

Харчова непереносимість - це стан організму, коли він не може засвоїти звичайні продукти харчування або біологічно активні домішки і реагує на них, як на чужорідну речовину, різними симптомами і хворобами. Виникає на будь-які продукти харчування. Поняття харчової непереносність широке за своïм значенням та включає:

  • харчову алергію, обумовлену імунологічними механізмами;
  • псевдоалергічні реакції, обумовлену гістаміноподібними властивостями деяких речовин, які знаходяться в харчових продуктах;
  • ферментопатії, спричинені дефіцитом певних ферментів травного тракту;
  • психогенну харчову непереносимість, обумовлену нервово-психічними чинниками.

Харчова алергія - це специфічна реакція імунної системи людини на певний антиген, який міститься в харчових продуктах. В основі лежить природжений дефект імунітету, при цьому організм розцінює деякі складові продуктів (частіше білки) як чужорідні і мобілізує антитіла, щоб знешкодити їх. Найчастіше алергія виникає на молоко, рибу та рибні продукти, яйця, м’ясо різних тварин та птахів, злаки (пшениця, соя, гречка), квасолю, арахіс, горіхи, апельсини, картоплю, помідори. Значну алергенність мають також дріжджі, фініки, банани, тростиновий цукор, шоколад, какао, натуральна кава, натуральний бджолиний мед, мандарини, лимони, персики, абрикоси; гриби, желатин, червоний перець, консервований зелений горошок, морква, суниці, полуниці, чорна смородина, яблука.
Коров'яче молоко є найрозповсюдженішим харчовим алергеном. Алергія на коров'яче молоко в основному є хворобою дітей у віці до 2 років, і проявляється вона переважно в перші 2-3 місяці життя. Ця алергія трапляється у 1-3 % у дітей розвинутих країн. Найчастіше молоко є причиною алергійних кишкових розладів і у дорослих. Теплова денатурація коров'ячого молока не призводить до втрати алергенних властивостей білків. Хворим, чутливим до термолабільних білкових фракцій (сироватковий альбумін, гаммаглобулін), доцільно вживати кип'ячене молоко. Підвищення жирності молока і процентного вмісту білка збільшує алергенні властивості молока. Наявність навіть у невеликій кількості білкових компонентів молока в різних харчових продуктах (сир, масло, шоколад, торти) у чутливих осіб може теж спричинити алергійні реакції.

Риба теж часто спричиняє алергійні реакції, термічна обробка риби лише незначно зменшує її алергенні властивості. Відомо, що одні хворі мають підвищену чутливість до всіх сортів риби, інші — тільки до окремих. Іноді виражену алергійну реакцію спричиняє вживання самої риби, в інших випадках — рибних супів, екстрактів, маринадів, соусів, ікри, риб'ячого жиру. Нерідко алергія до риби поєднується з підвищеною чутливістю до раків, крабів, креветок і продуктів, які виготовлені з них.

М'ясо значно рідше, ніж на риба, спричинює алергічні реакції, що пояснюється денатурацією їхніх білків при термічній обробці. Можливий розвиток перехресних алергічних реакцій на м'ясо різних видів тварин і птиці.

Курячі яйця, особливо білок, теж належать до частих харчових алергенів. Круто зварений яєчний білок має меншу алергенну активність, ніж сирий. Білок курячих яєць міститься в багатьох продуктах (торти, бісквіти, морозиво, майонез, соуси, деякі макаронні вироби, тощо).

Фрукти та овочі також досить часто визивають алергію, частіше у вигляді непереносимості якогось одного виду овочів чи фруктів. Більшість алергенів, що входять до складу овочів і фруктів, термолабільні і при нагріванні (кип'ятінні) втрачають свою алергенну активність.

Зернові продукти - один із частих харчових алергенів рослинного походження. Останнім часом зросла алергія до бобових (горох, квасоля, соя).

Гриби, горіхи також мають виражені алергенні властивості. При алергії до горіхів можуть розвиватися важкі алергічні реакції на харчові продукти і вироби, до складу яких горіхи входять навіть у слідових кількостях (горіхова олія, косметичні засоби).

На тлі харчової алергії розвивається підвищена чутливість до інших видів алергенів. За останній час наголошується безпрецедентне збільшення поширеності алергійних реакцій. Взагалі різними видами алергії страждають близько 20% населення Європи і США, а в Україні виявляються різні алергічні реакції у 30% населення! З їжею можуть надходити різні домішки: консерванти, барвники, антибіотики, пестициди, бактерії, грибки, яйця глистів, які теж можуть спричиняти чи спровокувати алергійні реакції. Різні харчові добавки можуть бути в карамелі, шоколаді, жувальній гумці, мармеладі, желатині, тортах, печиві, майонезі, маргарині, ікрі, консервах, сирі, вині, розчинній каві, молоці, маслі, простокваші. У хворих на поліноз (алергію на пилок рослин) часто відмічається перехресна алергія на багато продуктів харчування (бобові, кофе, какао, горіхи, картоплю, томати, баклажани, моркву, петрушку, кріп, пиво, віскі). Куріння, застосування високотоксичних лікарських препаратів і самолікування також збільшує ризик розвитоку алергії.

Псевдоалергічні реакції - гиперчутливість до харчових продуктів, не пов’язана з імунними механізмами, але клінічно проявляється як алергійні реакції.

Деякі продукти містять у значній кількості містять гістамін (полуниця, суниця, томати, арахіс, шоколад, шпинат, маринований оселедець, свіжоморожена риба, м’ясо дикої качки та деякі інші види м’яса, шинка, ковбаса «Салямі» та сирокопчені ковбаси, консерви, пивні дріжджі, кисла капуста, ферментовані сири, майонез, оцет, вино, шампанське) і можуть спричиняти у людей реакції, які за своїми клінічними проявами подібні до алергії на харчові продукти. Подібну ситуацію можна спостерігати за надмірного надходження в організм тираміну (міститься в пивних дріжджах, ферментованих сирах, маринованих оселедцях). Неалергійну харчову гіперчутливість за рахунок розширення судин може спричинити алкоголь. Інші продукти, які містять харчові барвники, консерванти, домішки (бензойна кислота, саліцилати, бісульфат натрію, емульгатори, пестициди, антибіотики) також можуть бути причиною несправжньої алергійної реакції. Так бензойну кислоту (E210–219) містять безалкогольні напитки, деякі суміші пряностей, бульйонні кубики, консервовані огірки, гриби, карамель та шоколад; натуральні саліцилати - абрикос, яблуко, персик, чорнослив, апельсин, слива, вишня, малина, виноград, смородина, ізюм, помідори, кориця, чай; сульфіти (E220–228) – вино, пиво, сухі гриби, соки, соуси, безалкогольні напої; глютамінову кислоту (E620–625) – варені ковбаси, сосиски, суміші пряностей; забарвлюючі речовини (E120) – деякі алкогольні напої.

Ферментопатії як причина харчової непереносимості пов’язана із вродженим чи набутим дефіцитом певних ферментів травного тракту, а також ферментів різних тканин і органів. При цьому людина не здатна засвоювати певні елементи їжі. Багато досліджень показують важливу роль в розвитку цього виду несприйнятності елементів харчових продуктів не тільки травної системи, але й інших органів (нирки, легені, ендокринні залози) та тканин організму. Частіше виникає такий вид непереносимості харчових продуктів на молоко та молочні продукти, злакові, бобові, яйця, цибулю, картоплю, горіхи, гриби, каву, сіль, ковбасу, сосиски, червоні вина, лікери, пиво, фрукти, солодкі бутильовані напої, які містять фруктозу, жувальні гумки, майонез, приправи, соуси.

Психогенна харчова непереносимість обумовлюється нервово-психічними чинниками та характерна для людей мегаполісів у стані хронічного стресу та певними психологічними особливостями особистості. При психогенній харчовій непереносимості як правило виникає несприйняття будь-яких продуктів харчування. Часто такий вид харчової непереносимості пов'язаний із релігійними обмеженнями (м’ясо змій, ящірки, собаки, тощо), національними традиціями (свинина в мусульман, телятина в індусів) чи особистими обмеженнями (голодування з метою схуднення з найбільш вираженими наслідками у вигляді анорексії, вегетаріанство, тощо).

Яка поширеність харчової непереносимості?

Різні види харчової непереносимості зустрічаються у 80-90% людей індустріально розвинених країн. При цьому харчова алергія зустрічається лише у 2-5% дорослого населення, з такою ж приблизно частотою зустрічаються і псевдоалергійні реакції харчової несприйнятності.

Найбільш частою причиною харчової непереносимості є ферментопатії. Достеменно відомо, що з віком кожна третя людина непереносить молока (лактазна недостатність), кожна сота – злакові (пшеницю, жито, ячмінь) (захворювання на целіакію), більша частина дорослого населення має несприйняття одного чи декількох продуктів (горох, квасоля, гриби, капуста, тощо) чи їх компонентів (фруктоза, сорбітол). Загальна кількість людей із вказаним видом харчової непереносимості складає 70-80%.

Дані щодо психогенної харчової непереносимості значно різняться між собою, точно дослідити поширеність цього виду непереносимості їжі важко. Поширеність може суттєво відрізнятись в залежності від віку, статі, соціальної, релігійної та національної приналежності.

Калькулятор расчета пеноблоков смотрите на этом ресурсе
Все о каркасном доме можно найти здесь http://stroidom-shop.ru
Что лучше инжектор или карбюратор? Подробнее на странице http://kamael.com.ua